WING CHUN FELSEFESİ

Wing-Chun Tao – Wing-Chun’un Evrensel Yolu

Wing-Chun çalışanlarının ruhsal gelişimi için Evrensel Yola [yani Tao’ya] uyum sağlaması gerekir. Bu evrensel yol Wing-Chun çalışmalarında aşağıdaki üç temel başlık altında incelenir: Dürüstlük / Sevgi / Sabır

Bu üç temel dinamik aşağıdaki öğütlerle zihinlerde yer eder:

  • Dürüstlük:

Dürüst bir insan ol!

Doğruyu söyle!

İnsanları dolandırma!

Hatalarını itiraf (kabul) et!

  • Sevgi:

Sevecen (şefkatli) bir kalbin olsun!

İnsanları (suçlama) eleştirme!

Başkalarına yardımcı olmayı sev!

İyilik yap!

  • Sabır:

Şikâyet etme!

Zorluklara karşı güçlü ol!

Öç alma! (Kin besleme!)

Fiziksel olarak iyi bir güce ulaştığınızda enerjinizi yükseltmenin tek yolu ruhsal çalışmalar yapmaktır. Beyninizi ve hislerinizi daha etkin kullanmayı öğrenmelisinizdir. Hepimiz beynimizi kısıtlı ölçülerde kullanabiliriz, ancak bunu geliştirmemiz çalışarak her zaman mümkündür.

 

Enerjimizi yükseltmemiz için takip edilecek dört önemli basamak vardır:

1. Bedeninizi temizleyin: Konuşmalarınızı, hareketlerinizi ve düşüncelerinizi geliştirin.

2. Öz disiplininizi kurun: Yaşamınızı yönlendiren doğru kurallar geliştirin.

3. Bağlanmayın: İnsanlara, olaylara, kavramlara ya da nesnelere bağlanmayın [bağımlı olmayın].

4. Sağlam bir zihne sahip olun: Sakin olun ki hiçbir şey zihninizi gerektiğinden fazla meşgul etmesin.

 

Wing-Chun-Kuen Felsefesi

Tüm uzakdoğu savaş sanatları belli bir felsefeyi kendisine düşünce (takip edilecek bir yol) olarak kabul eder ve bedensel disiplinin yanı sıra ruhsal ve zihinsel gelişim için de benimsenen felsefe üzerine derin çalışmalar yapar. Bu sanatlardan bazıları felsefi gelişime bedensel gelişim kadar ve hatta bazen çok daha fazla önem verir (vermelidir). Çünkü böylesine köklü ve etkili sanatları çalışan kişilerin bu sorumluluğu taşıyabilecek olgunluk ve erdemde insanlar olması gerekmektedir. Kişisel gelişimin öne çıktığı uzakdoğu felsefelerinde alçakgönüllülük, sabır, kendini (tanıma) bilme, yardım severlik, kendinle ve içinde yaşadığın çevreyle (ve doğayla) barışık olma, özgüven, güvenilirlik (dürüstlük), kararlılık, pozitif düşünce, güler yüzlülük, doğru ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olma gibi birçok özellik üzerinde yoğunlaşılır. Bir uzakdoğu deyişi ne güzel söyler:

“Bir sanatta ustalığa eren kişinin bu ustalığı onun tüm hareketlerine yansımalıdır.”

Shaolin’in Budizmle, Tai-Chi-Chuan’ın da Yin ve Yangla ilgisi ve dolaylı olarak ta bunların Taoizmle ilgisi bilinen gerçeklerdir. Bütün bu yollar kişinin kendisiyle (kendi iç dünyasıyla) ve dış dünyayla ilişkilerini düzenler, şekillendirir ve neticesinde huzur ve mutluluk, bunların sonucu olarak ta başarı getirir. Shaolin rahiplerinin manastıra alındıkları ilk yıllarda uzun bir süre (bu sürenin 9 yıla varan zamanlar olduğu bile rivayet edilir) neredeyse hiç konuşmadan, büyük sabır ve disiplinle günlük egzersizlerini yapmaları, az yemeleri, az uyumaları ve sürekli kendi üstleri olan rahiplerin verdiği derslerle diğer ilimleri (buna ilahi ilimler ve pozitif ilimlerin bir kısmı da dâhildir) öğrenmeleri bize çok önemli mesajlar veriyordur mutlaka. İşte Wing-Chun Kung-Fu da diğer uzakdoğu savaş sanatlarında olduğu gibi kişisel gelişim ve iç dinginliğe büyük önem verir. Bu anlamda Wing-Chun da birçok savaş sanatı gibi Taoizm içerisinde etkili bir fikir olan beş element fikri üzerine kurulur: hava, ates, su, toprak, ağaç. Bu fikir gelişmiş bir başka Kung-Fu sistemi olan Pa-Kua-Chan [Ba-Gua-Zhang] gibi Yijing (değişim kitabı-prensibi)ni takip eder.